Aito NunnaUuni

"Uunina käytettynä ei se kuulu koskaan palawan, eikä murenewan, waan päinvastoin sulawan ja juottuwan yhteen." - Uusi Suometar, Perjantaina 19 p:nä Syyskuuta 1873*

Kuumuudessa ruskeaksi lujittunut vuolukivinen tulipesä oli jo yli sata vuotta sitten merkkinä kestävästä, pitkään lämmittävästä ja hyvin paistavasta tulisijasta. Kokeneet uunimestarit varmistivat nämä ominaisuudet valitsemalla huolellisesti tulipesän vuolukivilajin.

Nunnanlahdessa eli 1800-luvulla uunimestareiden ammattikunta, joka valmisti vuolukiviuuneja. He valitsivat kiviesiintymän, irrottivat ja sahasivat sisäkivet vasten lustan suuntaa ja ulkokivet lustan suuntaisesti.

Näin sahatuista vuolukivistä rakennettiin uunit, joiden rakenteissa hyödynnettiin lämmön kulkusuuntaa.

Uunimestarit aloittivat työnsä valitsemalla tulipesään tulenkestävän vuolukivilajin. Tällä he varmistivat, että mestarin maine säilyi hyvänä omassa ja naapurikylässä. Tulipesän vuosikymmenien kestävyys, leivinuunin hyvät paisto-ominaisuudet ja tulisijan tasainen lämmönluovutus olivat takuu tulevaisuuden leivästä.


Me NunnaUunilla vaalimme tätä suomalaista tulisijaosaamista. Valjastamme Mammutti-vuolukiven hyödyt nykyaikaisen kodin lämpönautinnoksi. Lue lisää ainutlaatuisesta Mammutti-vuolukivilajista.

*) Lähde: Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot, Uusi Suometar 19.9.1873