Onnelassa takkaleivinuuni ei lämpiä vain huvin vuoksi

Sirkka, eläkkeellä oleva pitopalvelun emäntä, Nivala

Talomme Onnela on vuodelta 1947. Alun perin hirrestä tehty talo peruskorjattiin -72, samana vuonna kun tulin taloon miniäksi. Tuorein remontti sähkölämmityksen varassa olevaan taloon tehtiin juuri ennen eläkkeelle siirtymistäni. Lämmitystä parannettiin 2003 hankkimalla talon alakertaan varaava Mammutti-vuolukivinen takkaleivinuuni Iisa Duo 2. Kun ihmisen ammatti on pitopalvelun emäntä, on tulisijavalinta itsestään selvästi vuolukivestä tehty takkaleivinuuni.

Onnelassa takka ei lämpiä vain huvin vuoksi. Lämmitys on isännän vastuulla, ruoanlaitto kuuluu minulle. Tulet laitetaan takkaan talvisaikaan joka toinen päivä. Kosteina kesinä takkatulella poistetaan kosteutta huoneilmasta. Takkaleivinuunin yläpesään tehdään tulet silloin kun valmistan siinä ruokaa. Lihakupit, puurokupit ja marjaruispuuro kypsyvät leivinuunissa hitaasti hautuen herkullisiksi. Ruisleipä on leivonnaisten ykkönen. Yökukkujana häärin keittiössä jopa yöaikaan; sieppaan kypsät ruoat uunista… ja syön heti kohta jos siltä tuntuu. Lämmitykseen käytämme omalta tontilta kaadettua, hyvin kuivatettua koivua ja sekapuuta, sitä riittää.

Uuniruokavinkki: lihakuppi

Kokeilkaapa valmistaa vaikkapa lihakuppia. Ruoan voi laittaa isossa savikulhossa tai rautapohjaisessa padassa. Astia täytetään lihapaloilla, possulla tai naudalla, siten, että astia jää nelisen senttiä vajaaksi, maustetaan suolalla ja mustapippurilla, voi käyttää myös grillimaustetta, lisäksi sipulia ja porkkanapaloja. Päälle kaadetaan vettä sen verran, että lihapalat jäävät näkyviin. Kun ainekset ovat padassa, astia työnnetään lämmitettyyn uuniin hautumaan useaksi tunniksi. Hyvin on maistunut vieraillekin.

Tutustu Sirkan valintaan: Iisa Duo 2, takkaleivinuuni, Mammutti-vuolukiveä