Takka lämmittää kotia ja käyttövettä

Energiatalouden parantaminen on aina kiinnostanut lempääläistä Pertti Ojalaa. Hän asuu perheineen vuonna 1987 valmistuneessa omakotitalossa, jossa oli heidän siihen muuttaessaan suorasähkölämmitys ja sen lisänä paikalleen muurattu tiilitakka-leivinuuni.

– Lämmitimme uunia ahkerasti, kunnes vuoden 2013 kylmänä talvena huomasimme, että se ei enää varaa lämpöä entiseen malliin. Samoihin aikoihin myös liki 30 vuotta palvellut yösähköllä lämpiävä vesivaraaja alkoi olla uusimisen tarpeessa, Ojala kertoo.

Hän laskeskeli, että käyttöveden lämmitykseen kului joka yö noin neljän euron verran sähköä. Tutkittuaan netistä eri vaihtoehtoja perhe päätyi NunnaUunin vesikiertoiseen takkaan, jolla voisi lämmittää samaan aikaan sekä kotia että käyttövettä.

Vuoden 2014 kesällä vanha uuni olo- ja kodinhoitohuoneen välistä purettiin pois, ja tilalle rakennettiin lämmönsiirtimin varustettu Leila 2 Aqua+ -takka. Lämminvesivaraaja vaihdettiin Oson 300-litraiseen hybridivaraajaan, johon voi sähkön lisäksi liittää useampia lisälämmönlähteitä. Leila 2 sekä alakerran teknisessä tilassa sijaitseva varaaja liitettiin toisiinsa lämmöntalteenottoputkistolla.

Järjestelmän kokonaissuunnittelu tapahtui Solar-tukun avustuksella, joka myös toimitti kaikki tarvittavat laitteet.

Lämmin vesi on riittänyt hyvin

Kun takkaa lämmitetään, vesi lämpenee sen sisällä olevassa rosterisessa lämmönsiirrinputkistossa. Kun lämpötila on noussut 74 asteeseen, automatiikka käynnistää kiertovesipumpun, joka kierrättää lämmenneen veden hybridivaraajaan ja sieltä vastaavasti viileämpää vettä takkaan. Kiertoa tapahtuu niin kauan kun takan lämpö laskee alle ohjelmoidun lämpötilan. Ylikuumenemisen varalle järjestelmässä on varolaitteet, eli paisuntasäiliö ja viemäriin kytketty ylivuotoventtiili.

Lämmintä vettä Ojalan nelihenkisessä perheessä kuluu eniten peseytymiseen. Myös astianpesukone on liitetty kuumaan veteen. Hybridivaraaja on kytketty yösähkölle.

– Lämmin vesi on silti riittänyt erittäin hyvin. Ajoitamme takan lämmityksen erityisesti saunailtoihin, jolloin lämmintä vettä kuluu enemmän, Pertti Ojala kertoo.

Takka tuo miellyttävää ja tasaista lämpöä

Talven pakkasilla Ojalat lämmittävät takkaa joka toinen tai joka kolmas päivä. Lämmitys käy vaivattomasti, sillä takka syttyy helposti ja vetää hyvin.

Yksi pesällinen puita palaa puolisen tuntia. Parilla puiden lisäyksellä takan sytyttämisestä peltien kiinni laittamiseen kuluu 3-4 tuntia. Puita yhdellä lämmityskerralla kuluu 15–20 kiloa.

– Leila 2 ei ole kova puusyöppö. Vanha tiilitakka pisteli puita kolminkertaisen määrän, ja lämmön tuotto oli kuitenkin heikompi, Pertti Ojala kertoo.

Takka on sijoitettu keskeiselle paikalle, joten kodikkaasta tulesta ja sen lämmöstä pääsee nauttimaan sekä keittiössä, olohuoneessa että kodinhoitotilassa. Avoin tila on noin 80 neliön suuruinen.

– NunnaUunin luovuttama lämpö on miellyttävää ja tasaista, ja se kestää pitkään, Ojala kiittelee.

Helpotusta sähkölaskuun

Kun perhe muutti taloon vuonna 2004, sähköä kului vuositasolla 34 000 kWh. Vuonna 2014 lukema oli 22 300 kWh.

– Olen laskeskellut, että takan lämmön ja sen lämmittämän veden yhteisvaikutus vuositasolla on noin 3 000 kWh. Sähkönkulutusta ovat vähentäneet myös vuosien varrella tehdyt remontit, kuten eristyksen lisääminen, ulko-ovien ja ikkunoiden vaihtaminen sekä ilmastoinkoneen uusinta, Pertti Ojala selventää.

Hän pitää vesikiertoiseen takkaan investointia kannattavana ratkaisuna, sillä saavutettavissa oleva lämpöhyöty on 9 500 kWh, minkä arvo sähkötehona on 1400 euroa.

– Lämminvesivaraaja olisi pitänyt uusia muutenkin, eikä lämmönsiirtimillä varustettu takka ollut merkittävästi perinteistä takkaa kalliimpi. On mahdollista, että vaihdamme vielä alakerran tavalliset patterit vesikiertoisiksi, jolloin takasta saatu hyöty on vieläkin suurempi.

Koska hybridivaraaja mahdollistaa useamman lämmönlähteen liittämisen samaan varaajaan, Ojalat aikovat hankkia jossakin vaiheessa myös aurinkopaneeleita. Silloin vähäisellä sähkönkulutuksella tuotettua lämmintä vettä on saatavana myös kesäaikaan, kun takassa ei polteta tulta.

Tutustu Pertin tulisijaan: Leila 2 -takka, Mammutti-vuolukiveä

Lue lisää NunnaUuni-Aqua+ -vesikiertotakasta