Takkaleivinuuni helpottaa arkeamme ja tuo kotiimme tunnelmaa, myös kesäisin

Hiihtäjä, nelinkertainen olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen, Hollola

Rakensin mieheni kanssa unelmakodiksemme energiatehokkaan Kivitasku-talon, johon muutimme kesällä 2012. Kodilla on minulle erityinen merkitys, sillä kisojen ja harjoitteluleirien vuoksi matkustan vuodessa yhteensä noin 200 vuorokautta.

Unelmakoti tarjoaa tunnelmalliset puitteet rentoutumiseen

Sen vähäisen ajan, mikä minulle harjoittelusta ja leireistä jäljelle jää, vietän mieluiten kotona Suomessa mieheni kanssa. Sytytetään takka ja katsellaan tulta - luetaan kirjoja. Kotimme on meille samalla kesämökki - meillä on pihapiirissä sauna ja palju, joissa usein rentoudumme.

Kotimme tulisijaksi valitsimme NunnaUunin takkaleivinuunin, joka toimii hyvin yhteen passiivitalon tekniikan kanssa. Tulisija on meillä ahkerassa käytössä – talvisin se lämmittää kotiamme kolme neljä kertaa viikossa. Kesälläkin rentoudun takan äärellä keskimäärin kerran viikossa. Lämmitämme takkaa sen tuottaman ihanan lämmön ohella myös tunnelmaa tuomaan – se luo romanttisen illan ja sävyttää syvällisempiäkin keskusteluja.

Passiivitalo aiheuttaa tulisijavalinnalle erityisiä vaatimuksia, joista lämmönluovutustapa on eräs tärkeimmistä. Olen ollut valintaani, NunnaUuniin, tyytyväinen. Vuolukivisen takkaleivinuunin lämpö tuntuu miellyttävältä, sillä tulisija luovuttaa lämpöänsä juuri sopivalla teholla ja ihanan pitkään. Vielä lämmitystä seuraavanakin päivänä takka säteilee tasaisesti lämpöään kotiimme. Tulisija ei myöskään tee taloamme missään vaiheessa liian kuumaksi, mikä on tärkeää viihtyvyyden kannalta. Lisäksi takka sopii täydellisesti kotimme sisustukseen.

Pata valmistuu takkaleivinuunin lämmössä lenkin aikana

"Takkaleivinuuni helpottaa arkea tiukan treenikauden keskellä"

Halusin ehdottomasti kotiini NunnaUuni-takkaleivinuunin, sillä minun lapsuudenkodissani on sellainen ahkerassa käytössä. Äitini käyttää takkaleivinuunia jatkuvasti ruuan valmistukseen, ja tiesin miten kätevä se on.

Hyödynnän leivinuunin lämpöä takan lämmittämisen yhteydessä ja haudutan siinä mm. uunipuuroa, kalkkunaa ja karjalanpaistia. Leivinuunissa valmistetusta ruoasta tulee huomattavasti parempaa kuin sähköuunissa valmistettuna, maku on jotenkin pehmeämpi. Voin huoletta jättää padan uuniin hautumaan lenkin ajaksi, ja treenin jälkeen minua odottaa mehevä ruoka valmiina.

Tulisijamme perusmallina on takkaleivinuuni Hestia Solo, jota levennettiin hieman. Valkoista lasitusta myös lisättiin perusmalliin nähden. Tulisijasta saatiin muokattua juuri sellainen, kuin haluttiin. Myös tulisijan huolto on helppoa, sillä tuhka-astia on tarpeeksi iso. Tuhkia ei tarvitse tyhjentää ja viedä ulos kovin usein, vaikka käytämmekin takkaa usein.