Talo sai sydämen

Kati, Ylinen SUOMI

Kun muutimme 2011 uuteen kotiimme Hämeeseen, sieltä tuntui puuttuvan jotakin oleellista. Talossamme ei ollut takkaa. Alakerran olohuone tuntui tyhjältä ja kolkolta. Olen kasvanut Pohjois-Karjalassa, Nunnanlahdessa, kylässä joka tunnetaan vuolukivestä ja vuolukivitakoista. Jo sukuni 1800-luvulla rakennetussa Kosulan hirsitalossa oli NunnaUuni (kuva oikealla). Lapsuudenkodissani oli kaksi vuolukivestä rakennettua leivinuunia, joita oli käytetty vuosikymmeniä ahkerasti.

Viveca-takka toi taloon tunnelman ja pehmeän lämmön

Kaipasin Hämeeseen jotakin Pohjois-Karjalasta. Aloimme etsiä takkaa netistä, selailimme kuvastoja. Vihdoin löytyi Mammutti-vuolukivestä valmistettu Viveca, massiivinen ja hyvännäköinen varaava takka, joka oli kuin tehty olohuoneeseemme. Ihastuimme molemmat heti. Tässä se oli, numero ykkönen!

Kun Viveca tuli taloon, tunnelma olohuoneessamme muuttui välittömästi! Talo sai sydämen. Viveca on sisustuselementti, joka tuo tilaan uutta ideaa ja tekee siitä arvokkaan kodikkaalla tavalla. Tämä takka kiinnittää myös vieraidemme huomion lähes poikkeuksetta. Sijoitimme Vivecan keskelle taloa alakertaan, sieltä pehmeä lämpö nousee mukavasti myös yläkertaan.

Talvisaikaan lämmitämme kahden päivän välein. Syksyllä pimenevissä illoissa takan merkitys korostuu tunnelman luojana. Kesäaikaan takka lepää. Suvussamme rakkaus vuolukiveen näyttää siirtyvän "isältä pojalle". Vuolukivi liittyy vahvasti identiteettiini, ja kerron siitä mielelläni rinta rottingilla muillekin.

Tutustu Katin valintaan: Viveca -takka, Mammutti-vuolukiveä