Tulisijaosaamista jo yli sata vuotta

NunnaUunin oma Mammutti-vuolukiviesiintymä* ja varaavien tulisijojen kokemusperäinen valmistustaito ovat mahdollistaneet nunnanlahtelaisten vuolukiviuunien valmistamisen jatkumon.

Ainutlaatuisen, tulipesän kuumuuteen soveltuvan vuolukiven esiintymän* löysivät jo NunnaUunin perustajan Juhani Lehikoisen isä ja isoisä, uunimestareita hekin. He oivalsivat tämän esiintymän vuolukivilajin olevan erilaista kuin alueen lukuisten muiden esiintymien vuolukivilajit, jotka olivat tulleet tunnetuksi helposti työstettävinä rakennuskivinä. Tämä kuumuuden kestävä vuolukivilaji osoittautui erityisen hyväksi uunikiveksi.

Kuumankestävä, voimakkaasti suuntautunut Mammutti-vuolukivi on ainutlaatuinen luonnonmateriaali. Sen erityislaatuisuus on vahvistettu geologisin tutkimuksin.

Varaavien NunnaUuni-tulisijojen tulipesät ja lämmönvarausrakenteet valmistetaan tuosta ainutlaatuisesta Mammutti-vuolukivilajista. Kaikki käyttämämme vuolukivi on peräisin yrityksen omasta esiintymästä*. Mammutti-vuolukivilajin kuumuudenkestävyys, erinomainen lämmönjohtavuus ja hyvä lämmönvarauskyky takaavat ainutlaatuisen lämpönautinnon.

Tulipesä on tulisijan sydän

Tutkimukset ovat todistaneet sen, minkä uunimestarit jo muinoin tiesivät: tulipesä on tulisijan tärkein osa. Tulipesän korkeisiin lämpötiloihin sopii parhaiten vuolukivilaji, joka koostuu kovassa paineessa liuskottuneesta ja suuntautuneesta suomuisesta talkista sekä pienistä magnesiittirakeista.

Kuvan tulipesäkiven pinta on muuttunut käytössä väriltään vaaleanruskeaksi. Pinnassa vuolukiven sisältämä magnesiitti muuttuu periklaasiksi (MgO) 520ºC lämpötilassa. Syntyvä periklaasi ja vuolukiven talkki sintraantuvat yhteen muodostaen lujan pinnan tulipesään.

Tällaisen vuolukiven pinta muuttuu tulipesän korkeassa kuumuudessa lujaksi, hyvin lämpöä johtavaksi talkki-periklaasipinnaksi, jonka tunnistaa vaaleasta, ruskehtavasta väristä. Muodostunut pinta kestää vuosikymmenien tulisijakäyttöä ja johtaa edelleen hyvin lämpöä.

Tulisijoissamme Mammutti-vuolukivi on ehyttä luonnonkiveä. Se johtaa lämpöä lustan suunnassa noin kymmenen kertaa1 nopeammin kuin tiili. Näin tulipesän lämpö saadaan tehokkaasti talteen. NunnaUunin täysvuolukivitulipesässä ei tarvita eristäviä suojalevyjä eikä valettuja rakenteita.

Tulipesän materiaalilla on merkitystä myös ympäristön kannalta. Kun puuta voidaan polttaa korkeassa lämpötilassa, palaminen on puhdasta. Tutustu patentoituun Kultainen Tuli -palomenetelmään.

* Kaivospiirin nimi: Nunnanlahti Nro 3159
1) Alakangas, E. 1992. Taloustulisijojen käyttö. Rakennustieto Oy.